След девет кръга на Висшата лига този сезон

Във втората част на националния шампионат Крилия Советов демонстрира като цяло балансирана, ефективна и продуктивна игра. Излишно е да се каже, че ако повечето от волканците в FNL от последния сезон са вкарали само Yenisei (68 гола срещу 60 Samara) и по-малко от Wings (23 гола), никой не е пропуснал.

След девет кръга на Висшата лига този сезон, ситуацията в крилата на руснаците е радикално противоположна. В допълнение към очевидните проблеми със спечелването на точки, самарците имат катастрофални трудности при отбелязването на голове в целта на противника – има само 3 волта в актива, което е най-лошият резултат в лигата. И това е въпреки факта, че “крилата” са много добри в собствените си порти – 14 гола вече са там, което е третото от края (след “Урал” и “Анджи”) показатели в лигата.

“Крилата на съветите” направи правилното нещо, като замени Тихонов с Божович

Интересното е, че по отношение на опасността, поставена от целта на опонентите, изразена по отношение на очакваните цели (xG), Крилия Советов е в средата на масата сред останалите участници в настоящия сезон на Висшата лига. В Самаран, xG е 10.06, което е по-добро от останалите седем отбора в лигата веднага – Ростов (9.2), Урал (9.08), Ахмат (9.02), Оренбург (8.99), Ufa (7.59), Yenisei (6.47) и Anzhi (6.22).

Колкото до поставените цели, картината е напълно противоположна и не е в полза на “Крилата на съветите”. Отборът на Самара има очаквана пропусната цел (xGA) от 14.07 (втори в лигата, повече от Anji’s – 16.09), но всъщност, както бе отбелязано по-горе, те пропуснаха точно 14 гола.

Оказва се, че “Крилата на съветите” бяха значително победени в головете, които бяха отбелязани, но пропуснаха колкото можеха, ако се придвижим от статистически показатели, базирани на модела xG.

Rate this post